Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2009

Η ιστορία μας

Η «Terra Verde» (πράσινη γη) αποτελεί μια ομάδα για την προώθηση του αλληλέγγυου εμπορίου στην πόλη των Χανίων. Η ομάδα ξεκίνησε να (υπο)λειτουργεί το φθινόπωρο του 2008 σαν ιδέα τριών ατόμων. Από τότε αν και χρονικά πέρασε λίγος καιρός, για την ομάδα λειτουργικά φαίνεται σαν να έχουν περάσει χρόνια. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή:

Προσπάθεια για την προώθηση του αλληλέγγυου εμπορίου πραγματοποιούταν για μερικά χρόνια, σε συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα «Σπόρος» της Αθήνας, στα πλαίσια λειτουργίας του «Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών» των Χανίων. Πέρυσι το φθινόπωρο μια μικρή ομάδα αποφάσισε να ξεκινήσει την προσπάθεια δημιουργίας μιας ανεξάρτητης ομάδας. Έτσι δημιουργήθηκε η Terra Verde. Η ομάδα συνέχισε να φιλοξενείται στο «κοινωνικό στέκι- στέκι μεταναστών» της πόλης και βασική-ελάχιστη δραστηριότητά της ήταν να προωθεί (και ταυτόχρονα να ενημερώνει) τον κόσμο που επισκεπτόταν το στέκι, καθώς και να καλύπτει τις ανάγκες του κυλικείου του στεκιού με τα απαραίτητα ροφήματα.

Στην συνέχεια και άλλα άτομα, κυρίως νέοι, έδειξαν ενδιαφέρον για την συμμετοχή στη Terra Verde, αυξάνοντας έτσι και τις δυνατότητες της ομάδας. Έτσι σύντομα, τον Απρίλιο του 2009 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας εκδήλωση στο χώρο του στεκιού. Το διήμερο περιλάμβανε συζήτηση για το αλληλέγγυο εμπόριο με καλεσμένους μέλη της ομάδας Σπόρος, και την δεύτερη μέρα προβολή ντοκιμαντέρ. Ταυτόχρονα αυτή η πρώτη εκδήλωση ήταν και η αφορμή για την πρώτη δημοσίευση άρθρου της ομάδας στον τοπικό τύπο και ουσιαστικά πρώτη παρουσίαση της ομάδας στο ευρύ κοινό των Χανίων.

Η λειτουργία της ομάδας έγινε και ποιο έντονη στο στέκι. Η Terra Verde ανέλαβε να «κρατάει» το κυλικείο του στεκιού κάθε Πέμπτη με ταυτόχρονη παρουσίαση της ομάδας και των προϊόντων της.

Το επόμενο βήμα ήταν η δραστηριότητα της Terra Verde εκτός του χώρου του στεκιού. Αφορμή αποτέλεσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά για την μη τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου Μαρκόπουλου και την μετατροπή του σε χώρο πρασίνου. Εκεί ανέλαβε την δημιουργία καφενείου. Έτσι δημιουργήθηκε το καφενείο το «ξεκολλημένο μπρίκι», όπου τα μέλη της ομάδας εκτός από την παρασκευή καφέ φίλτρου, αραβικού, εσπρέσο, τσαγιού και ροφήματος σοκολάτας, ενημέρωνε τον κόσμο για τις δραστηριότητες της ομάδας. Η ομάδα αν και «πρωτάρα» έβγαλε εις πέρας τους στόχους που η ίδια είχε θέσει, ενημερώνοντας τον κόσμο αλλά και δημιουργώντας ένα ζωντανό και κεφάτο χώρο

Στην συνέχεια αποφασίσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε την εμφάνιση μας στην πόλη και ανεξάρτητα. Οπότε αποφασίστηκε να παρουσιάσουμε την ομάδα και τα προϊόντα μας στην πόλη, και συγκεκριμένα στο πιο πολυσύχναστο κομμάτι της παλιάς πόλης των Χανίων, οπού μας καλοδέχτηκε και ο κόσμος αλλά και οι μαγαζάτορες της περιοχής. Ταυτόχρονα η ομάδα έδινε το παρόν και σε άλλες δραστηριότητες της πόλης, όπως τις εκδηλώσεις για το ελεύθερο κάμπινγκ που οργανώθηκαν από πολλές ομάδες των Χανίων

Τελευταία και πιθανότατα ποιο επιτυχημένη εκδήλωση ήταν η συμμετοχή της ομάδας τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο 4ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στα Χανιά, όπου έκανε πάλι την εμφάνιση του, το καφενείο «ξεκολλημένο μπρίκι». Η επιτυχία και αυτήν την φορά ήταν σημαντική τόσο στην προώθηση προϊόντων και την ενημέρωση του κόσμου, όσο και την γνωριμία με άτομα από Χανιά αλλά και Ρέθυμνο που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την συμμετοχή στην ομάδα.

Η ομάδα πλέον συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά τις προσπάθειές της. Κάθε Πέμπτη απόγευμα βρίσκεται στο χώρο του Στεκιού, δουλεύοντας το κυλικείο, αλλά και δημιουργώντας ένα διαφορετικό κλίμα στο στέκι. Επιπλέον ετοιμάζονται οι νέες εκδηλώσεις όπως η συζήτηση με τον Κώστα Αθανασίου για τα κινήματα της λατινικής Αμερικής, προβολές ταινιών και άλλες ευφάνταστες και πάντα «ζωντανές» δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου