Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009

Terra Verde

Σε μία προσπάθεια να χτυπηθούν οι αξίες της συμβατικής οικονομίας και ταυτόχρονα να στηριχθούν αγώνες κινημάτων και αυτόνομων παραγωγών σε όλο τον κόσμο δημιουργήθηκε ένα δίκτυο εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η ιδέα έφτασε στην Αθήνα το 2004 με τη δημιουργία
του συνεταιρισμού "ο Σπόρος" και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε πολλές επαρχιακές πόλεις.
Στα Χανιά στήσαμε πρόσφατα μια ανεξάρτητη ομάδα στήριξης του δικτύου αυτού, την TERRA VERDE.
Στο εναλλακτικό αυτό εμπόριο στη θέση του κέρδους αντιπαραβάλλουμε αξίες όπως την αυτονομία και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού και το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Η δράση μας περιλαμβάνει την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων όπως: καφέ από τους ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς της Τσιάπας του Μεξικού (που αποτελούν τη βασική έμπνευση και τον «κορμό» της δραστηριότητάς μας), κακάο από την κοοπερατίβα El Ceibo της Βολιβίας, μάτε από το Κίνημα των Χωρίς Γη (MST) της Βραζιλίας, τσάι από το κίνημα των Adivasi και άλλους παραγωγούς της Ινδίας, ζάχαρη από συνεταιρισμούς στο Εκουαδόρ.
Ταυτόχρονα συμμετέχουμε σε κινηματικές εκδηλώσεις της πόλης. Λειτουργούμε με ανοιχτές συνελεύσεις στο χώρο του Κοινωνικού Στεκιού- Στεκιού Μεταναστών χ’ Μιχάλη Νταλιανη 5 ( Σπλατζια) όπου και μπορείτε να μας συναντήσετε κάθε Πέμπτη από τις 18:00 έως τις 23:00 και να προμηθευτείτε τα προϊόντα μας.
Δεν θέλουμε όμως η συμμετοχή του «ευαισθητοποιημένου καταναλωτή» να περιορίζεται στην αγορά ενός προϊόντος που θα φέρει τη σφραγίδα του «δίκαιου». Δεν μας ενδιαφέρει εν τέλει να διοχετεύσουμε στην αγορά ένα καινούργιο προϊόν. Θέλουμε όλοι μας, που βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στη μονότονα καταναλωτική κοινωνία μας, να αμφισβητήσουμε τις υπάρχουσες οικονομικές σχέσεις μέσα από την καθημερινή μας πρακτική.


Ομάδα για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο Terra Verde

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου